Doručení po celé ČR již od 29,- Kč! 🚚

Léto se psem - tipy, jak nejlépe ochladit vašeho pejska

Léto milujeme všichni, máme s ním spojené prázdniny, dovolené, koupání, opalování, grilovačky atd. Ale asi se shodneme, že někdy je to až moc a je takové vedro, že se nedá venku vůbec existovat. A představte si, jaké vedro musí být vašemu psímu parťákovi, který na sobě nosí pořádný kožich. Naše holky mají obvykle v tomto počasí jazyk na vestě a jsou rády, že jsou rády.

Proto jsme pro vás připravili několik tipů, jak vašemu psímu kámošovi v horkých letních dnech ulevit:

 

Čerstvá osvěžující voda

Čerstvá voda je základ a pokud jde o ochlazení vašeho pejska, funguje nejlépe. Studená voda má okamžitý účinek a zchladí vašeho pejska zevnitř. Díky tomu se mu okamžitě uleví. Je potřeba myslet na to, že voda se může hlavně venku rychle ohřát. Zajistěte proto, aby měl váš psí parťák pořád k dispozici vychlazenou vodu. Ideální je umístit misku s vodou někam do stínu, kde zůstane déle vychlazená, případně dejte více misek na různá místa.

Tip: Můžete do misky přidat pár kostek ledu, které okamžitě sníží teplotu vody.

To platí i při společných výletech. Pokud se rozhodnete vzít vašeho parťáka v teplých letních dnech na výlet, mějte při sobě vždy čerstvou vodu, kterou mu budete moci nabídnout. Skvělou vychytávkou jsou cestovní misky, které jsou lehoučké a skládací, takže nezaberou žádné místo a vám a vašemu pejskovi skvěle poslouží.

 

Zmrazitelné hračky pro psy

Hračky, které se dají zároveň zmrazit bude váš pejsek milovat.

V poslední době jsou čím dál oblíbenější lízací podložky, do kterých rozetřete pejskovi oblíbenou pochoutku (jogurt, vývar, paštiku apod.) a pejsek dobrůtku vylizuje. Skvěle se u toho odreaguje a pokud mu předtím dáte naplněnou lízací podložku zmrazit, tak se u toho i báječně ochladí.

Další oblíbenou vychytávkou jsou chladící hračky. Tyto hračky naplníte vodou, dáte je zmrazit a pejsek se při hraní skvěle ochladí.

Naše obě psí parťačky tyto hračky milují (nejen v létě :-) )

 

Chladné místo k odpočinku

Pro pejska není asi nic lepšího než si lehnout na chladné místečko na dlažbě, ve stínu stromu nebo kdekoliv jinde, kde ho bude povrch hezky chladit. Pokud máte svého pejsku venku, tak se ujistěte, že má k dispozici stinná místa, kde by se mohl před horkem ukrýt. Nevýhodou však je, že chladné místo nevydrží moc dlouho a pejsek se musí přemístit.

Skvělým řešením jsou chladící podložky, které jsou naplněny speciálním gelem, který při kontaktu s tělem pejska začne chladit. Podložku můžete umístit kamkoliv, klidně i do oblíbeného pelíšku nebo do auta. Dělají se ve více velikostech, takže pejska přeměřte a kupte vhodný rozměr.

 

Vodní radovánky

Milujeme to všichni, není lepší zchlazení než hupsnout do vody. Většina pejsků plavání a dovádění ve vodě miluje, a je to pro ně skvělá forma ochlazení. Ale ne každý má to štěstí a bydlí blízko rybníka, řeky nebo jiné vodní plochy.

V takových případech jsou ideálním řešením bazény určené pro psy. Nemusíte je nafukovat, jsou snadno rozložitelné a mají pevné okraje i dno, aby je pejsci nepoškodili. Tyto bazény se dělají ve více velikostech a nejsou příliš hluboké, slouží spíše k dovádění s hračkami do vody, cákání a brouzdání. A to pejsci milují!

 

Zmrzka pro psy

Bez zmrzliny není léto. Pro lidi je nanuk nebo jiná zmrzlina skvělým ochlazením a pro vašeho pejska jakbysmet! Ale lidská zmrzlina není pro pejsky vhodná kvůli vysokému obsahu cukru a konzervačních látek.

Naštěstí je výroba nanuků pro psy opravdu easy. :-) Jediné, co potřebujete je silikonový zásobník na led a vaše kreativita. Zásobník můžete naplnit lahodným kuřecím vývarem, rozmixovanou zeleninou, jogurtem nebo čímkoliv jiným, co váš pejsek miluje. Inspirovat se můžete také na internetu, kde najdete stovky receptů na psí zmrzliny.

 

Vlhký ručník

Vlhký ručník je dokonalým řešením pro ochlazení vašeho psího parťáka. Ručník namočený ve studené vodě pejskovi přikládejte na bříško, vnitřní stranu stehen a na krk – tato místa ochladí vašeho pejska nejrychleji.

 

Venčení? Brzy ráno nebo raději až navečer

Myslete na to, že pokud je venku více než 25 °C, měli byste svého parťáka nechat spíše doma a v klidu. Pejsek sice nadšeně půjde, ale za chvíli už bude mít jazyk na vestě, bude hledat vodu a stinná místa. Silnice jsou rozpálené a pejsky nejen, že pálí tlapičky, ale celkově se přehřívají. Vyražte tedy na procházky buď hned ráno, než se všechno stihne pořádně rozpálit nebo až navečer, kdy už není takové vedro a všechno pomalu vychladá. Váš parťák vám za to bude vděčný.

A to, že (nejen) pejsky nemáme nechávat v rozpálených autech už ví snad všichni, že?

 

Podezření na úpal? – jeďte okamžitě k veterináři

K úpalu dochází, pokud tělesná teplota vašeho psa stoupne nad 40°C. Při vyšších hodnotách tělesné teploty hrozí psovi vážné nebezpečí neurologických problémů, selhání ledvin nebo nedej bože smrt.

Pokud máte podezření, že váš pes trpí úpalem, měli byste okamžitě kontaktovat svého veterináře.

A jak úpal poznáte? Zde je několik příznaků, které nasvědčují tomu, že má váš pejsek úpal:   

  • těžké dýchání, které se časem stupňuje
  • tmavě červené nebo bledé dásně
  • nápadně neklidný
  • slintání
  • zvracení
  • průjem
  • nekoordinovaný pohyb
  • ztráta vědomí
  • ležení a neochota vstát

 

Nejpřesnější způsob, jak zjistit, zda váš pes trpí úpalem, je změřit mu teplotu. Pravděpodobně se mu to nebude líbit… A vám asi také ne… Ale nedá se nic dělat, jediná cesta ke změření teploty vede zadními dvířky.. :-)

Pokud naměříte teplotu vyšší než 40°C, měli byste se pokusit pejska zchladit (výše uvedenými metodami) a okamžitě kontaktovat veterináře.

 

Věříme, že dáte na vašeho pejska pozor a tenhle poslední bod nebudete nikdy muset řešit. ;-)

 

Přejeme Vás, abyste si léto s vaším psím parťákem parádně užili!

☀️