Doručení po celé ČR již od 29,- Kč! 🚚

Osvědčené metody, jak odnaučit psa ničit hračky

Nikdo z nás není asi nadšený, když utratíme pár stovek za hračku a terminátor převlečený za psa, který s vámi sdílí domácnost, ji během dvou minut a 36 sekund rozcupuje na cucky. A i když je pejsek šťastný a nadšený, váš rozpočet se už tolik neraduje. Proto existuje několik metod, které pejska naučí, jak si hračkami skutečně hrát, aniž by je okamžitě zničil.

Že je to u Vašeho psa nesplnitelný úkol? Věřte, že se to dá zvládnout, chce to jen trochu trpělivosti a času a výsledky se dostaví. Je to jen na Vás. 

 

  1. Naučte pejska, jak si s hračkou hrát.

 

Zapojte pejska do hry s hračkou. Využijte hračky na aportování, přetahování, schovku nebo ji před pejskem táhněte po podlaze, aby za ní pejsek běhal a chtěl ji získat. Pokud se pes při hře s danou hračkou baví, brzy pochopí, k čemu slouží. Ve fázi učení hračku po skončení hry vždy schovejte. Jakmile pochopí, k čemu hračka slouží, tak si s ní bude chtít hrát (aportovat, přetahovat, hledat,…) a nebude mít tendence hračku ničit. Z vaší strany je potřeba být trpěliví a vysledovat okamžik, kdy pejsek princip hry pochopil. Nedovolte, aby pejsek udělal chybu a hračku zničil. 

  1. Strategicky pejskovi hračky odebírejte

 

Nenechávejte hračky volně ležet tam, kde k nim má pejsek přístup. Tím ho odsoudíte k neúspěchu, protože zatoulanou hračku najde a rozcupuje. Než pejsek pochopí, k čemu hračky slouží, musí vždy vše probíhat pod vaším dohledem. Dejte pejskovi hračku a když ji začne ničit, tak mu jí vezměte (naše holky dobře reagují i na prosté NE, aby pochopily, co je dobře a co ne). A hned mu jí zase vraťte, aby měl možnost zkusit si hrát bez toho, aby jí ničil. Pokud s hračkou zachází opatrně, nechte mu ji a odměňte ho tím, na co je zvyklý (slovní pochvala, pohlazení, pamlsek, hra,… – každý pejsek má rád něco jiného). Nadále na něj dohlížejte a sledujte, jestli nepřepnul zpátky do módu „terminátor“. V tom případě celý proces opakujte.

Touto metodou pejska učíte, že ničitelské sklony způsobí, že hračka zmizí. Proces „odeber-dej“ zopakujte 3x a pokud se i napotřetí pokusí hračku zničit, ukliďte ji a pokračujte zase další den. Někteří pejsci princip pochopí po třetím opakování, jiní k tomu potřebují více dní, aby přestali hračky určené ke hře ničit.

  1. Nabídněte pejskovi i hračky určené k uspokojení žvýkací potřeby

 

Psi potřebují žvýkat/okusovat – někteří více, někteří méně. Určitě pejskovi tuto přirozenou činnost dopřejte. Ale vyberte k tomu vhodné předměty. Konečné slovo o tom, které hračky jsou pro Vašeho psa bezpečné, má vždy veterinář. Obvykle skvěle poslouží například opravdové kosti, kravská kopyta, parohy nebo prasečí uši. 

  1. Plyšáci na mazlení

 

Hodně pejsků měkoučké plyšáky miluje. A co si budeme povídat, i my někdy nedokážeme odolat, když vidíme třeba jezevčíka Tondu. :-) Plyšáci jsou ale snadnou kořistí a dají se rozcupovat na cimprcampr za vteřinu. Ve vašem obýváku to pak vypadá jako kdyby zrovna čerstvě nasněžilo a vy můžete jít pro vysavač. :-) Je tedy potřeba pejska naučit, aby měl plyšáky na mazlení. Plyšáčka psovi dejte nejlépe, když je unavený ze hry, z procházky nebo delšího výletu. V tu chvíli je největší pravděpodobnost, že se k hračce bude chovat jako k plyšovému medvídkovi. V případě, že ji začne trhat, tak mu ji vezměte. Ale pokud se k ní bude chovat něžně, nechte mu ji. 

  1. Více hraček najednou

 

Když dáte psovi několik stejných hraček, snížíte tím destruktivní chování. Dejte mu jednu hračku, a jakmile se o ni začne zajímat, nabídněte mu druhou, a když se mu zalíbí i ta, předhoďte mu třetí a možná i čtvrtou. Tato metoda zabrání psům v ničení hraček. Možná je to dáno tím, že to v jejich očích sníží hodnotu hračky.

 

Hodně lidí utratí za hračky celé jmění, protože je jejich psi okamžitě zničí.  Jiní to vzdali a přestali svým pejskům hračky dávat, protože "je to vyhazování peněz - rozkoušou je do pět minut!". Můžete se vyhnout tomu, abyste patřili do jedné z těchto kategorií, a to tak, že svého psa naučíte, aby si hračky užíval - a ne je ničil.

 

Tyto informace jsme čerpali od Karen B. London, Ph.D. - certifikované odbornice na chování zvířat a certifikované profesionální trenérky psů, která se specializuje na práci se psy s vážnými problémy v chování, včetně agrese. Cvičí také jiná zvířata včetně koček, ptáků, hadů apod. Píše sloupek o zvířatech pro deník Arizona Daily Sun a působí jako odborná asistentka na katedře biologických věd na Northern Arizona University. Je autorkou šesti knih o výcviku a chování.